Waterput
De oudste vermelding van een stadswaterput staat in de stadsrekeningen van 1636. In dat jaar is arbeidsloon opgevoerd om een stenen waterput te metselen 'op de plaetse', dus op het marktplein. Wellicht stond deze put op dezelfde plek als de huidige stadspomp.
Daarnaast of daarna was er de zogenaamde pèèrdeput. Waarschijnlijk was dit een welput die op het diepste punt in de noordhoek van A 60 lag, achter het Schuttershof. Deze oude put, of het waterschip zoals hij vaak in de akten wordt genoemd, werd op 21 september 1695 door Salomon de la Va gedempt omdat `de stat peerdeput door den sluijck [modder] onbruicbaar was'. Hij maakt `tot gerief van tgemeen en tsijnen costen' een nieuwe waterput vooraan bij de Anworpstraat, met de verplichting voor hem en de volgende eigenaren om deze put te `onderhouden, affstoppen en delven in cas van verslickinge'.
Inhoud
Vermeldingen
Stadsrekening Mude
- 1636:
Item wort alhier in uutgeven gebracht vijf ponden over soo vele besteedt is over den arbeijts loon van delven ende t metsen van eenen steenen waterput te maken op de plaetse tot gerieft vande gemeente - Item wort in uutgeven gebracht drij ponden zeventhien schell x grooten over leveringhe van kalck verwrocht tot den selven steenen waterput.
RAZVL 472
- 24.4.1652:
comp Francijntje Blanckaert, lest wed van Pieter de Mol, geassisteert met haren soon Berthelmeus Pauwels, verkopen aan Jaques Caene schepen deser stede seker erfve binnen deser stede groot 1 lijne ende 4 roeden landts tusschen dese gemercken met het oosteijnde aende stadts waterpudt, met het westeijnde aenden eijgen erve van den acceptant, met de noortsijde aende erve van de burgemr Coolen, met de suijtsijde aende hoochstraet
RAZVL 473
- [in margine bij akte van 1 mei 1658] Op den 11 sept 1695 is door de magistraat van Muijden uijt lijbre giste gegeven aen Salomon de la Va in houwelijk met de wed van Jochem Asseel ter oorsaeck dat de stat peerde[put] door den sluijck onbruicbaar was, den eijgendom van t achterste gedeelte van selve peerdeput omme op te hoogen na sijn believen mits een gragt van achter latende tot loosinge van t waeter van de plaetse en hij voor aen de Antwerpstrate een nieuwe put tot t gerieff van t gemeen tsijnen coste maeke, blijvende hij La Va ende alle sijne successeuren van de igendom van nevenstaende huijse en erve van nu aff eeuwichlijck en erffel: geobligeert den selve nieuwen put t haren costen t onderhouden van affstoppen...
RAZVL 478
- 8.7.1711:
comp Cornelis Warre wonende alhier, als voogt over de wesen wt Francois de la Va in sijn leven mr molenmaecker overleden in Coudekercke in Walcheren... sijnde de voorgem wesen gerechtigt voor de helft, als erfgenamen ex testamento wt haere outoom Salomon de la Va overleden op St Anne, en haeren voors vader Francois de la Va. - [...] verkopen aan Boudewijn Scheers camerbode deser collegie, een huijs, schuijre etc met ontrent 400 roeden lants, sijnde hieronder begrepen het schuttershoff op St Anne, [...]
Blijvende tot last van de cooper een rente van 1 schell 4 gr vlms aan de armen deser stede... en het onderhouden van affstoppen en delven in cas van verslickinge van de nieuwe stads waterput voor aen de Antwerps straet bij wijlent Salomon de la Va gemaeckt in plaets van de stads peerdeput bij hem.
RAZVl 481
- 21 september 1739:
Collaterale successie.
op verzoek van de out-hooftman Jacobus Verdouw, wonende in Cadzant als declarerende causa uxoris Maria Albert d’Anequin, pro parte erfgenaem te sijn van wt Jan Boucquet, alhier overleden 28 aug 1739, en in desen de rato te caveren voor die verders erfgenaemen sullen bevonden worden, getaxeerd: Eerst een huys, schuyre, stallinge etc mitsgaders ontrent de twee honderd roen erve binnen dese stede, voorhoofdende aan de hoogstrate, agterwaerts strekkende tot aen de stadswaterput, belast met een kerkerente van 2 schell 3 groten vls sjaars, het geheel 750 pond vls.
RAZVl 480=
- 12.6.1782:
Johannes Bastinck wonende alhier verkoopt aan Johannes Franciscus Oonoff een huijs, schuure, stallinge met ontrent 400 roeden zoo boomgaard als hoveniersland gelegen op de noortzijde van Antwerpstrate bij den molen alhier, het voorschr huijs en erve belast met eene kerkerente van 4 stuijvers sjaars en nog eene armerente van 8 stuijvers sjaars... wijders is den koper acceptant volgens voorgaanden erfbrief en speciaal die van den 8en julij 1711... het onderhouden van, afstoppen en delven van de nieuwe stadtswaterput vooraan de Antwerpstraat bij wijlen Salomon de la Va van voortijds eijgenaar van dit huijs, schuure en erve gemaakt in plaats van de stadtspaardeput, bij hem met consent van de magistraat deser stede in dato 21 september 1695, gedempt.