Sint Anna ter Muiden: verschil tussen versies

Uit Sint Anna ter Muiden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
 
(14 tussenliggende versies door 2 gebruikers niet weergegeven)
Regel 1: Regel 1:
'''Sint Anna ter Muiden''' is een plaats (oorspronkelijk een stad) in de gemeente Sluis in westelijk Zeeuws-Vlaanderen. De plaats ligt op het meest westelijke punt van Nederland en heeft een [[beschermd stadsgezicht]].
+
'''Sint Anna ter Muiden''' (vroeger: 'Mude', nu ook 'St. Anna ter Muiden') is een plaats (oorspronkelijk een stad) in de gemeente [[Sluis]] in [[Zeeland]], in het westen van [[Zeeuws-Vlaanderen]]. De plaats ligt op het meest westelijke punt van Nederland en heeft een [[beschermd stadsgezicht]].
 +
 
 +
* Zie ook [http://stamboom.sintannatermuiden.nl/placesearch.php?psearch=St.+Anna+ter+Muiden Personen uit Sint Anna ter Muiden] in de genealogische database.
 
==Geschiedenis==
 
==Geschiedenis==
In de Middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad en een voorhaven van [[Brugge]]. Het heette toen Mude. Nu is er niet meer over dan een klein, rustiek dorp, waar de tijd als het ware stil is blijven staan. Daarom werd de kern ook in haar geheel tot beschermd monument uitgeroepen, inclusief het pittoreske 18e eeuwse [[stadhuis]], de [[Hervormde Kerk|hervormde kerk]] (1653) aan de voet van de massale toren uit de 14de eeuw, en het schilderachtige [[Markt|dorpsplein]] met Lodewijk XIV [[stadspomp|pomp]].
+
Mude onstond omstreeks [[1200]], voordat er van het grotere [[Sluis]] sprake was.  Het dorp ontwikkelde zich zeer snel, het kreeg reeds [[stadsrechten]] in [[1242]] van de graaf van [[Vlaanderen]]. In [[1252]] werd het stadje lid van de [[Vlaamse Hanze]] in [[Londen]]. Het kleine stadje lag op het grondgebied van de parochie [[Westkapelle]], waarvan het zich in [[1324]] definitief zou afscheiden als onafhankelijke parochie. Het voorvoegsel Sint-Anna kwam er in de 15e eeuw. In de Middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad en een voorhaven van [[Brugge]].  
==Links==
+
 
 +
Nu is er niet meer over dan een klein, rustiek dorp, waar de tijd als het ware stil is blijven staan. Daarom werd de kern ook in haar geheel tot beschermd monument uitgeroepen, inclusief het pittoreske 17e eeuwse [[stadhuis]], de [[Hervormde Kerk|hervormde kerk]] ([[1653]]) aan de voet van de massale toren uit de 14de eeuw, en het schilderachtige [[marktplein]] met Lodewijk XIV [[stadspomp|pomp]].
 +
 
 +
In [[1751 - Beschrijving van Sint Anna ter Muiden|1751]] bestond Sint Anna ter Muiden uit vier straten, met 30 huizen waarin zo'n 80 mensen woonden.  
 +
==Literatuur==
 
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Anna_ter_Muiden Artikel Sint Anna ter Muiden in Wikipedia]
 
* [http://nl.wikipedia.org/wiki/Sint_Anna_ter_Muiden Artikel Sint Anna ter Muiden in Wikipedia]
 +
* {{TSVZ|deel=1}}
 
[[Categorie:Plaats]]
 
[[Categorie:Plaats]]

Huidige versie van 16 nov 2008 om 06:46

Sint Anna ter Muiden (vroeger: 'Mude', nu ook 'St. Anna ter Muiden') is een plaats (oorspronkelijk een stad) in de gemeente Sluis in Zeeland, in het westen van Zeeuws-Vlaanderen. De plaats ligt op het meest westelijke punt van Nederland en heeft een beschermd stadsgezicht.

Geschiedenis

Mude onstond omstreeks 1200, voordat er van het grotere Sluis sprake was. Het dorp ontwikkelde zich zeer snel, het kreeg reeds stadsrechten in 1242 van de graaf van Vlaanderen. In 1252 werd het stadje lid van de Vlaamse Hanze in Londen. Het kleine stadje lag op het grondgebied van de parochie Westkapelle, waarvan het zich in 1324 definitief zou afscheiden als onafhankelijke parochie. Het voorvoegsel Sint-Anna kwam er in de 15e eeuw. In de Middeleeuwen was het een belangrijke handelsstad en een voorhaven van Brugge.

Nu is er niet meer over dan een klein, rustiek dorp, waar de tijd als het ware stil is blijven staan. Daarom werd de kern ook in haar geheel tot beschermd monument uitgeroepen, inclusief het pittoreske 17e eeuwse stadhuis, de hervormde kerk (1653) aan de voet van de massale toren uit de 14de eeuw, en het schilderachtige marktplein met Lodewijk XIV pomp.

In 1751 bestond Sint Anna ter Muiden uit vier straten, met 30 huizen waarin zo'n 80 mensen woonden.

Literatuur