Stadspomp: verschil tussen versies

Uit Sint Anna ter Muiden
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(Pagina aangemaakt: Midden op het rechthoekige marktplein van Sint Anna ter Muiden staat de hardstenen stadspomp in Lodewijk XVI-stijl uit 1789. De pomp wordt aan de voorzijde gesierd door het stads...)
 
Regel 1: Regel 1:
Midden op het rechthoekige marktplein van Sint Anna ter Muiden staat de hardstenen stadspomp in Lodewijk XVI-stijl uit 1789. De pomp wordt aan de voorzijde gesierd door het stadswapen.
+
[[Afbeelding:Pomp.jpg|thumb|right|De stadspomp]]
 +
Midden op het rechthoekige marktplein van Sint Anna ter Muiden staat de hardstenen '''stadspomp''' in Lodewijk XVI-stijl uit 1789. De pomp wordt aan de voorzijde gesierd door het [[stadswapen]].
  
De officiële beschrijving van het wapen door de Hoge Raad van Adel luidt:
+
Naast het wapen zien we op de pomp enkele banieren met de letters SPQSATM, Senatus Populus Que Sint Anna Ter Muiden, dat wil zeggen:  Raad en Volk van Sint Anna ter Muiden. Ook hieruit blijkt dat Mude een vooraanstaande stad was want alleen een stadsbestuur mocht dit vermelden.
"Van keel, beladen met een scheepsanker van sabel, vergezeld ter regterzijde van eene gouden zon en ter linkerzijde van eene omgewende maansikkel van hetzelfde. Het schild gedekt met eene gouden kroon van vijf bladeren en geplaatst tegen een zittenden griffioen van sabel, de kop en de hals van keel, de staart tusschen de achterpooten doorgeslagen en met eene naar omlaag gerichte vlucht van zilver, tenslotte getongd van keel, gebekt en genageld van goud."
+
==Literatuur==
 
+
* M.P. de Bruin: Hoog van de toren, Provincie Zeeland, 1994, p. 12.  
Het anker en de zon en de maan staan als symbool voor de belangrijkheid van Mude als zeehaven en handelsstad. Voordat het kompas werd uitgevonden moesten de zeelieden hun positie bepalen door  de stand van de zon en de maan te berekenen.
+
* L. van Driel en a. Steketee: Zeeuwse plaatsnamen, Van Aardenburg tot Zonnemaire, p. 17
Naast het wapen zien we op de pomp enkele banieren met de letters SPQSATM, Senatus Populus Que Sint Anna Ter Muiden, dat wil zeggen:  Raad en Volk van Sint Anna ter Muiden.
+
[[Categorie:Dagelijks leven]]
Ook hieruit blijkt dat Mude een vooraanstaande stad was want alleen een stadsbestuur mocht dit vermelden.
 
 
 
Literatuur:
 
M.P. de Bruin: Hoog van de toren, Provincie Zeeland, 1994, p. 12.  
 
L. van Driel en a. Steketee: Zeeuwse plaatsnamen, Van Aardenburg tot Zonnemaire, p. 17
 
http://overheid.vindtuhier.nl/-307705256/Nederlandse_Gemeentewapens.html
 

Versie van 28 mei 2007 04:53

De stadspomp

Midden op het rechthoekige marktplein van Sint Anna ter Muiden staat de hardstenen stadspomp in Lodewijk XVI-stijl uit 1789. De pomp wordt aan de voorzijde gesierd door het stadswapen.

Naast het wapen zien we op de pomp enkele banieren met de letters SPQSATM, Senatus Populus Que Sint Anna Ter Muiden, dat wil zeggen: Raad en Volk van Sint Anna ter Muiden. Ook hieruit blijkt dat Mude een vooraanstaande stad was want alleen een stadsbestuur mocht dit vermelden.

Literatuur

  • M.P. de Bruin: Hoog van de toren, Provincie Zeeland, 1994, p. 12.
  • L. van Driel en a. Steketee: Zeeuwse plaatsnamen, Van Aardenburg tot Zonnemaire, p. 17